Po policajnom projekte v Prešovskom kraji poklesla kriminalita v osadách Rómov

18.11.2005 Celý región

Prešov 18. novembra (TASR) - Pokles počtu trestných činov a priestupkov v niektorých rómskych osadách priniesol pilotný projekt policajných špecialistov pre ...
Prešov 18. novembra (TASR) - Pokles počtu trestných činov a priestupkov v niektorých rómskych osadách priniesol pilotný projekt policajných špecialistov pre prácu s komunitami, ktorý realizuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Prešove v ôsmich obvodných oddeleniach na území kraja.

Projekt od januára realizujú v rómskej osade Rakúsy v Kežmarskom okrese, v Hranovnici, Levoči, v Lomničke pri Podolínci, v Podsdadku pri Starej Ľubovni v Jarovniciach a Ostrovanoch pri Sabinove a Chminianskej Novej Vsi. Policajti za ten čas dôkladne spoznali bezpečnostnú situáciu v rómskych osadách, zloženie členov komunity a ich sociálnu situáciu. Vďaka projektu sa obmedzilo aj záškoláctvo, krádeže poľnohospodárskych produktov, či dreva.
\"Za najväčšie pozitívum sme označili odbúranie bariér medzi PZ a rómskou komunitou, \" uviedla dnes pre TASR hovorkyňa KR PZ Magdaléna Fečová. Dodala, že policajti dohliadajú na čistotu v osadách, na prihlasovanie psov alebo negujú vznik nelegálnych stavieb.
Hlavnou náplňou práce policajných špecialistov v rámci teritoriálnej pôsobnosti je dohľad nad dodržiavaním verejného poriadku a riešenie drobných sporov v rómskej komunite. Zároveň pôsobia na zvyšovanie právneho vedomia Rómov, poskytujú im poradenské služby a garantujú dodržiavanie ich základných ľudských práv.
Podľa Fečovej projekt dopĺňa už rozbehnuté programy iných rezortov, ako napríklad Program terénnej sociálnej práce. \"Našou snahou je dosiahnuť zmenu v osadách tak, aby všetci jej obyvatelia mali rovnaký prístup ku všetkým výhodám a aktivitám bežne ponúkaným v obciach, \" konštatovala Fečová.
 

Vyberte región

mark